top of page
  • Éva

Blog #3

Frissítve: 2020. márc. 23.

Az Árgyélusfa Fejlesztőjáték nézőpontja a speciális nevelést igénylő gyermekekkel való együttjátszásról

A gyermekkori játék megfelelő eszköz az első kedves élmények megszerzéséhez. Ezekben az életszakaszokban az ember úgy tanul, hogy játszik, és ez a természet adta tanulási mód az alapja minden készségünk és képességünk elsajátításának is. „A korai intervenciót végző segítő szakemberek tapasztalták, hogy legtöbb esetben tevékenységük során az idegrendszerileg sérült gyermekek fejlődési tempója jelentősen felgyorsult és a fejlődés iránya pozitív tendenciát mutatott. Ez a változás jelentősen függ a környezeti tényezőktől. A korai intervenció játékterápiás foglalkozások keretein belül megvalósulhat.[1] Az Árgyélusfa Fejlesztőjáték bár nem játékterápiás eszköz, azonban vállalja a pozitív környezeti hatások fejlesztő voltát az otthon megvalósítható közös játékon keresztül. Nézőpontjának tartja, hogy amennyiben értelmi sérülés, autizmus, több fogyatékosság együttes jelenléte, esetleg súlyos pszichés zavar okán különbözik a gyermek ép társaitól, úgy számukra is olyan feltételeket teremtsen a játék, mint tevékenység, amiben képességeik elfogadó környezetben bontakozhatnak ki. A legfontosabb pedig a családok támogatása a gyermekükkel való pozitív kapcsolódásban.


A mesékről

Az Árgyélusfa Fejlesztőjáték Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona egymásra találásának történetén keresztül szólítja meg a gyerekeket. A mesék nyelvezetét értelmileg akadályozott gyermekek számára is közérthetővé tettük, ami reményeink szerint segítséget jelent a használatuk során.

Összesen 10 olyan mesét kapnak az érdeklődők, amivel különböző részterületeket kibontakozását segíthetik a családtagok. Az alábbiak fejlesztését, támogatását tűztük ki célul:

1. Az ismeretszerzést szolgáló készségek közül a figyelem és az észlelés területét

2. A hallott, látott ismeretek megtartására szolgáló emlékezet területét

3. Az irányok meghatározásához szükséges téri orientáció területét

4. A dolgok sorrendbe állításának, sorrendiségnek a területét

5. A kommunikáció területét

A játékok használata során feltételezzük a további - jelen esetben - járulékos részterületek fejlődését, úgy mint a szociális készségek és a türelem.

Az Árgyélusfa Fejlesztőjáték nemcsak a képességek fejlesztését szolgáló játékokat kínálja a családoknak. Fontos célul tűztük ki az értelmi sérült gyermeket nevelő családok megsegítését olyan mesékkel, amik segítenek a szülőknek gyermekeikkel kapcsolódni egy-egy nehezebb nap után is. Naponta elég egyszer időt szakítani rá, akár csak 10 percre, de ha nem sikerül valamiért a játékot lejátszani vagy az adott mesét elolvasni, ne essenek kétségbe. Helyette inkább motiválják magukat és gyermekeiket is dicsérettel, és vegyék elő újra egy másik időpontban az eszközt.

A közösen együtt töltött időben meglátni a lehetőséget a fejlődésre egy olyan nyitottságot igényel, amit sokszor nehezen tudunk megélni a felgyorsult mindennapokban. Reméljük, az Árgyélusfa Játékok segítenek lelassulni annyira, hogy a jó kapcsolódás szülő és gyermeke között megfelelő mértékben támogatva legyen.

[1] Rosta Katalin: Add a kezed 8.o. (Logopédiai Kiadó 2005)



15 megtekintés0 hozzászólás

Árgyélusfa

bottom of page